toppbild_historia_skogovatten.png

 

Den västerbottniska granskogen är som ett fint vin. Den kräver tid, tålamod och stort kunnande för att bli riktigt bra. Det tar faktiskt över hundra år för granarna i de vidsträckta skogarna längst uppe i norr att bli fullvuxna. Hundra år är en lång tid även för en gran, men resultatet blir desto bättre jämfört med de snabbväxande kusinerna längre söderut.

 

Den granskog som med stor omsorg blir till WesterbottensPanel har i lugn och ro fått växa upp under optimala förhållanden. Man brukar säga att det är kombinationen av just den jordmån som finns i Västerbotten, tillsammans med temperaturen och de norrländska vita sommarnätterna som gör att granskogen i Västerbotten kan bli så bra som den blir.

 

 

Resan från planta till färdig bräda har många gånger varit mödosam, trots perfekta förhållanden i naturen. Västerbottningarna har planterat, vårdat och skördat skogen. De har transporterat virket ut ur skogen och de har stått för kunskapen om hur man ska göra för att barka, klyva och såga stockarna på bästa sätt. Deras kunnande, vilja och tålamod har varit avgörande för att vår WesterbottensPanel kan hålla absolut högsta kvalitet.

 

Tänk dig! Ett förnybart material med fantastiska egenskaper. Ett material som är enkelt att arbeta med, hållbart över tiden och skonsamt för miljön. Ett långsamvuxet virke med de tätaste årsringarna och de minsta kvistarna. Ett virke, som när du spikar upp det på din husvägg i form av WesterbottensPanel faktiskt är odlat, vårdat och format i drygt hundra år.